Hopp til innhold
Publisert 14. februar 2024 | Sist oppdatert 23. april 2024

Rental Group presenterer fem nye modeller av nullutslipps anleggsmaskiner

Thomas Concrete Group er den første aktøren i den svenske betongbransjen til å ta i bruk helelektriske hjullastere i sin drift. To nye serieproduserte 20-tonns hjullastere skal brukes i Thomas Betongs fabrikk i Västerås og Thomas Cements selskap, Stockholm Bulkhamn, utenfor Nynäshamn. CEO i Rental Group, Erik Sollerud, foreller at det svenske markedet nå også responderer på deres nullutslippsløsninger.

– Siden sommeren 2023 har vi testet nye modeller av elektriske maskiner under Nordiske forhold, blant dem 20-tonns hjullastere. Hjullasterne har skandinavisk spesifikasjon og batterier fra CATL, verdens største produsent og ledende innen batteriteknologi. Testene har vist svært gode resultater, og i Norge har vi flere og flere kunder som bruker hjullasterne. At Thomas Concrete Group velger våre nullutslippsløsninger i Sverige er vi veldig godt fornøyd med, sier Sollerud.

For Thomas Concrete Group er dette et ledd i deres strategi om å bygge kunnskap om elektrifisering, samt ytterligere styrke konsernets bærekraftsarbeid og industriinnovasjon. Hjullasterne forventes å redusere både driftskostnadene og konsernets karbonavtrykk.

– Vi var de første i Sverige som tok i bruk masseproduserte helelektriske betongbiler. Nå tar vi neste steg og introduserer helelektriske hjullastere i vår søken etter å være en pioner innen bærekraft, innovasjon og utvikling i bransjen. Dette er nok en milepæl og vi er stolte over å være den første betongleverandøren i Sverige som tar dette steget, sier Hans Karlander, president og CEO, Thomas Concrete Group.

De aktuelle 20-tonns LiuGong-hjullasterne har et batteri på 423 kWh, og klarer opptil 12 driftstimer når den går i lett jobb før det er behov for lading. Selv i tyngre jobb vil den gå 8-9 timer, så det er ikke behov for lading i løpet av en normal arbeidsdag. Hjullasterne har mulighet for hurtiglading og er utstyrt med CATL batteripakke og kontrollsystem som oppfyller høyeste europeiske standard. I tillegg forventes de elektriske hjullasterne å redusere driftskostnadene sammenlignet med om de samme maskinene hadde blitt fylt med diesel.

– Dette er virkelig inspirerende da vi får muligheten til å bygge kunnskap og lære mer om hvordan nullutslippsmaskiner fungerer i hverdagen både i en bulkhavn og på en betongfabrikk. Lærdom vi drar nytte av i våre andre datterselskaper i Europa og ikke minst iUSA. Ved å bruke elektriske hjullastere fortsetter vi å redusere karbonavtrykket vårt og være pionerer for en grønnere og mer bærekraftig byggesektor, avslutter Karlander.