Store kontrakter for Rental Group Crane

– Vi ønsker mer fokus mot skipsverft og offshoreindustri fremover, men har også fullt trykk i bygg- og anleggsbransjen, sier daglig leder Espen Jensen i Rental Group Crane.

Det siste året har kranselskapet i Rental Group Crane blant annet sluttført en rekordstor kontrakt for industriselskapet Aibel, med monteringen av Johan Sverdrup-plattformen i Haugesund. Til dette arbeidet leverte Rental Group Crane en Comansa 1050 tårnkran med et maksimalt løft på 50 tonn. Radien på kranen er 80 meter, med en løftekapasitet på hele 11,2 tonn. Kranen ble montert på en portal på 10×10 meter, altså 100 kvadratmeter. Krokhøyden er 90 meter.

– Det er første gangen vi har vært involvert i et så stort prosjekt. Kranen fra Comansa ble spesialdesignet for prosjektet, og kranen gikk 24 timer i døgnet hver dag i et helt år, det vil si kontinuerlig rundt 4.200 timer, sier salgs- og markedssjef Ståle Døhl til Byggeindustrien.

– Gir langvarige kontrakter

Aibel-kontrakten i Haugsesund er en fortsettelse av tidligere leveranser til skipsveftindustrien, og sjefen i Rental Group Crane ser for seg en tung satsing i dette segmentet i tiden fremover.

– Til skipsverft og offshoreindustri snakker vi om salg av kraner og permanente installasjoner, noe som gir oss langvarige kontrakter og flere serviceavtaler og sertifiseringer, sier Espen Jensen.

Til Aibel-prosjektet i Haugesund ble kranelementene fraktet med 32 trailere fra Spania, og 10 containere med betongbalasten kom sjøveien.

– Deler av kranen ble premontert inne i Nordsjøhallen i Haugesund. Selve montasjen av den 90 meter høye tårnkranen klarte kranmontørene våre å reise på bare to dager, inkludert den 80 meter lange bommen. Det var et ekstremt godt gjennomført arbeid, som lå godt over forventningene vi hadde på forhånd, sier Døhl.

Ny kran til Aibel-prosjekt

Om en snau måned skal Rental Group Crane levere kran nummer to til Aibel i Haugesund, som skal bruke kranen til å montere trafostasjoner til et havvind kraftverk. Kranen løfter maksimalt 37,5 tonn, har en radie på 80 meter med et maksimalt løft på 7,3 tonn. Krokhøyden er 53,4 meter.

– Vi har per i dag også syv store tårnkraner for byggingen av Livsvitenskapsbygget på Gaustad i Oslo, med maksimalt løft på mellom 20 og 25 tonn, og en krokhøyde på 80 meter på den høyeste kranen. Dessuten skal vi i gang med leveranse av fem kraner til byggingen av Construction City ved Helsfyr i Oslo, og her begynner vi leveransene i juni. Den siste kranen skal være ferdig montert i løpet av

høsten. Den største kranen vi har i utleieparken vår, en Comansa 650 tonn/meter, er en av kranene som skal brukes på Construction City, sier Espen Jensen.

Store tårnkraner

Rental Group Crane, tidligere Craneway, har hatt en formidabel vekst i løpet av de syv årene kranselskapet har drevet. For halvannet år siden ble selskapet innlemmet i Rental Group, som eies av HI-Gruppen (Hæhre og Isachsen). Gründer av kranselskapet er Ståle Døhl.

– Vi har nå 72 kraner i utleieparken vår, og har vokst jevnt og trutt siden starten for syv år siden. Den store veksten skyldes blant annet at vi har investert i store tårnkraner, som tidligere ikke fantes i utleiesammenheng. En vesentlig årsak til suksessen er også at Hæhre og Isachsen kom inn på eiersiden. Nå ser vi frem til å komme på plass i nytt bygg med verksted og kontorer i sommer, sier Espen Jensen.