Den mest miljøvennlige maskinen er den som ikke blir produsert

– Gjennom høy maskinutnyttelse er selve forretningsmodellen til Rental Group en viktig nøkkel for å drive bærekraftig.

Dette sier Erik Sollerud som tiltrådde rollen som CEO i utleiekonsernet Rental Group den 1. desember i år. Han kom fra stillingen som Administrerende direktør i Pon Equipment, og Sollerud var delaktig i arbeidet med å utvikle verdens første 25-tonns gravemaskin på batteri i 2017.

– Det var mange som lo av oss da, men om vi ser på hva som ble presentert på Bauma i år har arbeidet som ble gjort i Norge av leverandører og entreprenører påvirket verden i riktig retning. Vi ser nå at elektrifiseringen også kommer på de aller tyngste maskinene. For et år siden var vi mange som tenkte at det ikke kom til å skje.

Rental Group er en av de største tilbyderne av nullutslippsmaskiner, og har nylig bestilt ytterligere 30 nye tunge elektriske maskiner. Dette fordrer spisskompetanse i eget hus både på utvikling og service.

– Vi har i dag et betydelig serviceapparat med både faste og mobile verksteder, og teller nærmere 100 mekanikere, sveisere og spesialpersonell som er operative for kundene våre. Nå bygger vi videre med egne ressurser som har spesialkompetanse innenfor nullutslipp og elektrifisering.

Erik Sollerud er tydelig på at det blir tøffe omstillinger som alle må igjennom, både i form av store investeringer og endret tankegang på hvordan jobber må planlegges og utføres.

– Vi har brukt diesel lenge, og det er jo en fantastisk energibærer. Vi har ekstremt mye kunnskap om diesel – den er effektiv, enkel å flytte og den har gjort livet enkelt for oss. Men det er en nedside med diesel, og det er utslipp. Og det er ingen tvil om at våre utslipp skal og må ned. Vi må over til andre energibærere og det kan være batteri, strøm fra nettet, hydrogen med mer. Og her er vi ved kjernen – vi må forholde oss til flere energibærere – og sørge for å velge den rette til riktige jobb.

Rental Group har som mål om å være en aktør som pusher utviklingen i bærekraftig retning. Risiko gjennom store investeringer er en del av det, men kontinuerlig utviklingsarbeid er også helt nødvendig.

– Vi har kommet langt i et omfattende digitaliseringsprosjekt som gir anleggsentreprenørene dyp innsikt i utnyttelse og miljøavtrykk på maskinene, både for å redusere energiforbruk og potensielt antall maskiner som kreves for å utføre jobben, avslutter Sollerud.

 

Gå til: