Lars Hæhre om økt etterspørsel etter el-maskiner: – Ingen tvil om at dette er framtiden

Lars Hæhre, toppsjefen i Rental Group, merker en økende etterspørsel etter elektriske anleggsmaskiner. – Utviklingen går riktig vei, men det vil nok gå noen år før vi er der mange skulle ønske vi var i dag, sier han.

Administrerende direktør Lars Hæhre i Rental Group, som er størst på utleie i anleggsbransjen, merker stor interesse for elektriske anleggsmaskiner.

– Interessen styres veldig av hvilke krav byggherrene stiller, men generelt merker vi en økende etterspørsel. Det er også mange virksomheter som bygger opp egen kompetanse på dette området, så jeg føler utviklingen går i riktig retning, sier Hæhre på standen til Rental Group på Vei og Anlegg-messen i Lillestrøm.

Reodor Felgen-løsninger

Utleiegiganten har rundt 25 elektriske hjullastere og gravemaskiner i stallen, samt tre elektriske lastebiler. I fjor investerte de også 1,2 milliarder i fossilfrie maskiner på biodrivstoff.

– Det er veldig moro å se at det kommer stadig flere fabrikkproduserte elektriske maskiner på markedet. Jeg tror det kommer flere nyheter framover. Det er ingen tvil om at det er dette som er framtiden, sier han og legger til:

– Fram til nå har mange leverandører bygd om egne maskiner, og enkelte driver på egen hånd med noen Reodor Felgen-løsninger. Det er for så vidt bra, for det pusher utviklingen. Utviklingen går riktig vei, men det vil nok gå noen år til før vi er der mange skulle ønske vi var i dag. Sånn er det bare.

Uoversiktelig situasjon

Hæhre sier også til Byggeindustrien at den uoversiktlige situasjonen i markedet, med alt fra kansellering av prosjekter og prisøkninger til leveringsutfordringer og uroligheter i Europa, foreløpig ikke har fått noen konsekvenser for dem.

– Vi har ikke merket noe ennå. Det er veldig høy aktivitet i markedet og mye som foregår. Det er blitt tildelt mange oppdrag som skal i gang framover, og det regnes også på mange nye jobber, sier han fortsetter:

– Vi har lagt merke til diskusjonen rundt å kutte i prosjekter, men har ikke fått et klart bilde av hva det vil medføre for oss ennå. Det er uansett mange prosjekter i loopen nå som vil bli gjennomført. I tillegg er det planlagt ekstremt mye framover. Hvis noen av de prosjektene blir strukket lenger ut i tid, så gjør ikke det noe heller. Det må være kapasitet til å bygge alt.

Påvirker hele næringskjeden

Hæhre ser likevel ikke bort ifra at prisøkninger og lang leveringstid vil føre til utfordringer på sikt. I alt har de rundt 430 anleggsmaskiner som skal bli levert i år og neste år.

– Vi er litt nervøse for om maskinene kommer når de skal, men har ikke fått noen indikasjoner på at de ikke gjør det. Jeg tror ikke det blir noen forsinkelser, for vi har bestilt tidlig. Likevel skjer ting veldig fort nå. Det en uoversiktlig situasjon, og det er vanskelig å manøvrere i dette terrenget, sier han.

– Samtidig spiller pandemien fortsatt en stor rolle. I Norge er den nesten over, men i land som Kina spiller den fortsatt en stor rolle. Det kan blant annet føre til at det blir vanskelig å få tak i deler og komponenter, men foreløpig har vi ikke merket noe til det, legger Hæhre til.

Han påpeker også at prisøkningene i markedet påvirker hele næringskjeden.

– Det må jo bli en prisstigning for alle. Sånn sett påvirker den oss som alle andre. Det viktige er å planlegge bedre framover og med lang horisont. Du må bestille lenger tid i forveien, for nå ser du hvor lite som skal til før hele korthuset kollapser, sier han.